Wat te doen in Charleroi: een weekendje weg in het Zwarte Land

05/03/24 | Henegouwen

Onlangs werd ik uitgenodigd door de toeristische dienst van Wallonië om een bezoekje te brengen aan Charleroi. En waarom niet? Ik kende de stad voornamelijk omwille van zijn industrieel verleden en de koolmijnen, maar een citytrip… nog nooit aan gedacht! Ik was dan ook onwaarschijnlijk nieuwsgierig om een bezoekje te brengen aan de stad, maar ook een tikkeltje ongerust. Want wat als een weekendje Charleroi nu eens echt tegen zou vallen?

Gelukkig heeft de stad me enorm verrast, want naast het duidelijk zichtbare industriële verleden waar je volop in ondergedompeld wordt, ontdek je er ook een heuse kunstscène, heerlijk Italiaans eten en ook de regio herbergt een heel aantal historische pareltjes. Hieronder vertel ik je graag meer over de mooiste bezienswaardigheden in Charleroi en wat je zeker gezien moet hebben tijdens een weekendje weg!

 

wat te doen in Charleroi

8 bezienswaardigheden in Charleroi die je niet mag missen

Bezoek het fotografiemuseum

Het fotografiemuseum van Charleroi ligt net ietsje buiten het stadscentrum en is gevestigd in een oud Karmelietenklooster. Je zou het amper geloven, maar dit is het grootste museum gewijd aan fotografie in Europa, met zowaar een collectie van 100.000 werken waarvan er zo’n 800 uitgestald zijn.

Naast de permanente collectie die je onder andere meeneemt doorheen de geschiedenis van de fotografie zijn er ook een heel aantal tijdelijke tentoonstellingen waarbij fotografen uit binnen- en buitenland in de kijker worden gezet. Zo werd ik tijdens de tentoonstelling omvergeblazen door een expositie genaamd “Seeing Animals” waarbij fotograaf Elliot Ross een heel aantal verschillende dieren vastlegde op zijn lens met elk een sprekende, indringende blik. Maar ook door de interessante expositie van de Zwitserse fotograaf Peter Knapp die jarenlang artistiek directeur was voor het modeblad Elle. Ter info, deze exposities lopen nog tot 26 mei 2024.

fotografiemuseum Charleroi
Fotografiemuseum Charleroi

Bekijk hedendaagse kunst in BPS22

BPS22 is een project waarbij een oude industriële loods is omgetoverd tot een enorme expositiehal voor hedendaagse kunst. Het doel van de eigenaars is om kunst zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Iedere eerste zaterdag van de maand kan je er dan ook gratis terecht.

Elke 3 à 4 maanden veranderen ze de expositie. Op het moment van mijn bezoek was er een expositie van Banks Violette getiteld The Bees Made Honey In The Lion’s Skull (2005-2023). Banks is een Amerikaanse kunstenaar die hedendaagse zwart-wit installaties maakt, voornamelijk uit zout, ledlampen en een soort zwart gesteente. Een bijzonder interessante tentoonstelling die nog loopt tot 5 mei 2024.

BPS22 Charleroi
BPS22 Charleroi

Ontdek het mijnverleden in Le Bois du Cazier

Charleroi is ongetwijfeld het meest bekend omwille van zijn steenkoolmijnen. Tot en met 1984 werd er hier dan ook dagelijks steenkool opgegraven uit de ondergrond. Een van deze mijnsites was Le Bois du Cazier. Het ontstaan van deze mijn gaat terug tot de 18e eeuw, wanneer Willem van Oranje de toestemming gaf om er steenkool op te graven. Oudere generaties kennen de mijn wellicht vooral van de catastrofale ramp die er gebeurde op 8 augustus 1956. Toen lieten 262 mijnwerkers het leven door een brand in de mijnschachten.

Vandaag de dag is de oude mijnsite omgetoverd tot een museum en herdenkingsplek. Je leert er alles over hoe het eraan toe ging in de mijn en in welke omstandigheden de mijnwerkers zoal moesten werken. Na de Tweede Wereldoorlog zijn ook heel wat Italianen (zo’n 70.000!) naar België getrokken om in de mijnen te komen werken (al dan niet met iets te rooskleurige voorstellingen van het werk dat ze moesten doen). Zij leefden er in barakken op de mijnsite. Onder de doden die vielen tijdens de mijnramp waren er dan ook heel wat Italianen.

Le Bois du Cazier Charleroi
Le Bois du Cazier Charleroi

Wist je dat er in de mijnen ook paarden werkten? Zij moesten de karretjes met steenkool trekken en mochten slechts eenmaal per jaar naar boven komen.

Maar in Le Bois du Cazier kom je niet alleen meer te weten over de steenkoolmijn, je bezoekt er ook het glasmuseum en het museum van industrie. Iedere eerste zaterdag van de maand kan je er bovendien terecht in de werkplaats voor een initiatie smederij. Toegang tot zowel het industriemuseum als het glasmuseum zijn inbegrepen in een bezoek aan de mijnsite. Sla deze dus zeker niet over!

Le Bois du Cazier Charleroi
Le Bois du Cazier Charleroi

Bewandel het street art parcours

Wat moet je met al die vervallen industriële sites in Charleroi? Juist ja, je tovert ze om tot kunstwerken! In en rondom de stad vind je zo heel wat graffiti en street art werken. 2 verschillende wandelingen van de toeristische dienst leiden je dan ook rond langs deze kunstwerken.

De Carolo Street Art Tour gidst je zo door de binnenstad van Charleroi langs de mooiste kunstwerken. Zo’n 19 werken zijn er te bezichtigen. De hele tour is ongeveer 5 km lang, reken dus zeker 2 uur de tijd als je ze allemaal gezien wil hebben.

Buiten het stadscentrum, langs de oevers van de Samber, vind je een tweede parcours. Hiervoor moet je eerst de metro opstappen tot aan de halte “Moulin”, waar de route begint. Als je rechts plaatsneemt in de metro heb je het beste zicht op de industriële sites en een aantal bezienswaardigheden die je passeert. Vanaf het metrostation is het ongeveer 5 km terugwandelen naar Charleroi. Je loopt er heel de route langs de rivier de Samber en passeert zo onder andere een kapelschip, het dorpje Marchienne-au-Pont, en een groot graffiti kunstwerk.

Eerlijk? De tweede route vond ik nogal weinig street art. Je wandelt er voornamelijk door de industrie wat ook wel eens interessant is!

Street Art Charleroi
Street Art Charleroi

Hike rond de terrils van Charleroi

Terrils zijn grote heuvels die gevormd werden door het afval vanuit de mijnen. Alles wat opgegraven werd dat geen steenkool was werd op deze heuvels gedumpt. Vandaag de dag worden de meeste van deze heuvels terug ingenomen door de natuur en worden deze vaak ook actief omgetoverd tot natuurdomeinen.

Charleroi is omringd door een heel aantal van deze terrils. Wanneer je je waagt aan een wandeling over deze heuvels kan je dan ook genieten van een weids uitzicht over de regio. Ikzelf deed de 5 km lange “Promenade entre fer, charbon et eau des terrils”. Net buiten het stadscentrum wandel je er 2 uur lang over 4 verschillende terrils. De wandeling is perfect te doen voor beginners, maar af en toe wordt er wel omhoog en omlaag geklommen. Stevige wandelschoenen zijn een must.

Het mooiste zicht heb je net op het einde van de wandeling, op de Saint-Théodore terril. Dit is dan ook de stevigste klim, maar met een mooie beloning op het einde: een 360 graden uitzicht over de ijzer- en staalfabrieken rond Charleroi. Volg hiervoor de rode rechthoeken die starten aan Rue du Chemin de Fer 29. Je geraakt hier trouwens ook gemakkelijk met de bus.

Tip: ben je in de mood voor een écht grote hike, overweeg dan eens de Boucle Noire. Deze wandeling neemt je mee helemaal rond de stad over alle terrils. Zo ben je zeker een hele dag zoet.

Wandelen op de terrils van Charleroi
Wandelen op de terrils van Charleroi

Neem een kijkje in de Sint-Christoffelkerk

De belangrijkste kerk van Charleroi is toch wel de Sint-Christoffelkerk. Je kan deze zeker niet missen als je er langsloopt, want van buitenaf ziet de kerk er behoorlijk imposant uit met zijn enorme koepel. Langs binnen is het dan weer helemaal niet wat je zou verwachten. De kerk bestaat namelijk voornamelijk uit beton. Het gouden altaar verblind je dan weer met zijn pracht en praal. Een mooie mengelmoes van de industriële stad Charleroi en de bombastische sierlijkheden van de Kerk.

Sint-Christoffelkerk Charleroi

Bewonder het stadhuis van Charleroi

Naast de Sint-Christoffelkerk bevindt zich het stadhuis van Charleroi. Dit is ongetwijfeld een van de mooiste staaltjes architectuur van de stad. Achter het stadhuis bevindt zich ook het belfort van de stad, een imposante toren dat toch ietwat moet onderdoen voor zijn tegenhangers uit Vlaanderen en andere Waalse steden. Voor zover ik weet is het helaas niet mogelijk om het belfort te beklimmen. Anders zou je waarschijnlijk van een prachtig uitzicht kunnen genieten.

Stadhuis van Charleroi

Bezoek het Museum voor Schonen Kunsten

Jawel hoor, Charleroi is de stad van de kunstmusea! Nog eentje die thuishoort in de lijst is het Museum voor Schone Kunsten. In tegenstelling tot de musea voor schone kunsten in andere steden, is deze in Charleroi vooral gefocust op kunst die een band heeft met de regio. In de vaste collectie wordt er met 3 verschillende thema’s gewerkt: Verbondenheid met de aarde, Openheid voor de wereld en Universele draagwijdte van het woord. Klinkt abstract? Sommige kunstwerken zijn dit ook! Naast de permanente collectie lopen er ook steeds een aantal tijdelijke tentoonstellingen die om de zoveel maanden wisselen van thema.

bezienswaardigheden Charleroi

Wat te doen in de omgeving van Charleroi

Ben je met de auto en vind je het niet erg om ook eens de stad te verlaten? Dan wil je deze bezienswaardigheden in de buurt zeker niet missen!

Bezoek de vervallen abdij van Aulne

Ik beschouw de ruïnes van de abdij van Aulne graag als het kleine broertje van deze van Villers-la-Ville. Ze zijn kleiner, minder goed onderhouden en kunnen absoluut een opknapbuurt gebruiken, maar zeker niet minder spectaculair! Aan de ingang betaal je een kleine prijs voor je bezoek en in ruil krijg je een info-boekje die je moet rondgidsen langs de ruïnes. 

Meer dan een uurtje heb je voor je bezoek niet nodig. Achteraf kan je wel terecht in de brasserie van de abdij waar je een heerlijk lokaal biertje kunt proeven. Iedere zondag wordt er in de brasserie ook iets georganiseerd. Zo kon ik er toen terecht voor versgemaakte flammküchen en volkse muziek.

Abdij van Aulne

Wandel rond in de hangende tuinen van Thuin

Niet ver van Charleroi vind je het stadje Thuin. Dit stadje is voornamelijk gekend voor zijn hangende tuinen. Wat kan je je hierbij voorstellen? Een reeks terrassen in trapvorm vol met planten en zelfs een aantal mini-wijngaarden. Je hebt er een prachtige zicht over en kan er ook doorheen wandelen. Bij de toeristische dienst vind je een folder met 3 verschillende stadswandelingen die allen op de een of andere manier door de hangende tuinen passeren. Let wel, wandelen door de tuinen is serieus wat op en neer klimmen.

De hangende tuinen van Thuin

Struin door de oude abdij van Villers

Gesticht in 1146, was de site van Villers eeuwen geleden een bloeiende cisterciënzerabdij. Tot de monniken tijdens de Franse Revolutie gedwongen werden om te vluchten en de abdij in verval geraakte. Vandaag de dag vind je er nog de imposante restanten van de abdij waar je vrij door kan rondwandelen. Een audiogids vertelt je meer over de geschiedenis en de verschillende gebouwen. De highlight is ongetwijfeld de oude kerk en vormt dan ook het ideale decor voor een indrukwekkende foto!

Tip: zorg ervoor dat je je bezoek plant op het moment dat het niet regent, want het bezoek vindt plaats in de buitenlucht.

Abdij Villers

Hoe te reizen naar Charleroi

Charleroi is gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als de trein. Kom je met de wagen? Parkeer dan in het centrum in de ondergrondse parkeergarage Rive Gauche. Met het openbaar vervoer is de stad gemakkelijk te bereiken per trein. Vanaf Brussel-Zuid is het nog zo’n 50 minuten reizen. Ieder uur is er minstens 1 rechtstreekse trein.

Het centrum van Charleroi is gemakkelijk te verkennen te voet. Ben je van plan om buiten de stad ook iets te bezoeken? Dan is een auto zeker de gemakkelijkste optie. Maar er zijn ook goede bus connecties. Ikzelf heb alle activiteiten in Charleroi met de bus en de tram gedaan!

Waar logeren in Charleroi

Ikzelf spendeerde mijn weekend in het Novotel Charleroi Centrum, een modern hotel in het centrum van de stad, vlak naast het grote winkelcentrum en dicht bij het station. Zeer handig dus! Het hotel is ietwat aan de zakelijke kant en is dus niet iets voor jou als je eerder op zoek bent naar een charmant B&B’tje. De kamers zijn wel zeker in orde en ruim genoeg, het ontbijt is er top (met zelfs versgeperst sinaasappelsap!) en het personeel vriendelijk.

Meer opties om te overnachten kan je hieronder terugvinden:

Leuke restaurantjes in Charleroi

Le Luxembourg

Dit unieke restaurantje katapulteert je zo 100 jaar terug in de tijd. Niet alleen de gevel ziet eruit alsof het uit een film gesprongen is, ook het interieur met zijn met stof beklede banken, gouden trapleuningen en gezellige atmosfeer mag er wezen. Op de kaart serveren ze simpele Belgische kost aan een zeer schappelijke prijs en bovendien nog eens mooi gepresenteerd én lekker! Heel leuk voor een lunch of diner.

 

Quai10

De bistro Quai10 bevindt zich in hetzelfde gebouw als de cinema van Charleroi. Je kan dus eenvoudigweg een lekker etentje combineren met een avondje uit naar de film. In het Frans dan weliswaar. De bistro zelf vond ik persoonlijk niet bijzonder gezellig maar het eten was er top en de tiramisu huisgemaakt.

 

L’Atelier de la Manufacture Urbaine

Deze brasserie biedt niet alleen heerlijke maaltijden aan, ook kan je er een van de vele huisgemaakte biertjes proeven. Doordeweeks bieden ze een lunchmenu aan voor slechts €20 (een steal!), maar ook de gewone kaart en de suggesties van de week zijn stuk voor stuk overheerlijk. Ik besteldde er de kabeljauw van de week met viseitjes en gestoomde groenten, overheerlijk!

 

Socio-Pâtes

Het lekkerste Italiaanse restaurant van Charleroi? Dat is zonder twijfel Socio-Pâtes. Je kan hier terecht voor een overheerlijke portie pasta (ja, echt alleen pasta!). Op voorhand kan je jezelf verwennen met heerlijke antipasti en ook de dessertkaart mag er zijn! Tip: de cannoli zijn heerlijk! Achteraf werd ons zelfs nog een limoncello van het huis aangeboden. Kan niet beter zijn, toch? Hier ga ik met plezier nog eens terug!

 

Brasserie de la Digue

Een snelle lunch? Die vind je bij Brasserie de la Digue. De keuken is simpel maar de gerechtjes zeker lekker. De ober spreekt er zelfs Vlaams! En dat is een wonderbaarlijk gegeven in Charleroi.

 

Ben jij al eens in Charleroi geweest en heb je meer tips? Aarzel dan niet om een reactie achter te laten hieronder!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi! Ik ben Emma. In 2020 startte ik met het ontdekken van nieuwe plekjes in België en sindsdien ben ik niet meer gestopt. Op deze blog deel ik graag al deze unieke belevenissen met jou zodat ook jij waanzinnige avonturen kan gaan beleven dichtbij huis!

België Insider Tips

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief waarin ik al mijn reistips voor België en zijn buurlanden deel. Word als eerste op de hoogte gebracht van al mijn nieuwe ontdekkingen!

Belgium Hotspots Map

De Belgium Hotspots Map helpt je om al de verborgen schatten in België te vinden, zonder uren zoekwerk. In deze interactieve kaart toon ik je met veel plezier al mijn favoriete plekjes.

Zoek via de kaart

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
0
    Winkelwagen
    Je winkelwagen is leegGa terug naar de shop