Weekendje Antwerpen: wat te doen in Antwerpen off the beaten track

15/03/24 | Antwerpen

De grootste stad van België, Antwerpen, is zonder twijfel een must-visit in ons kleine landje. De stad staat bekend om haar prachtige architectuur, haar diamantindustrie en haar rol als modehoofdstad, met wereldberoemde ontwerpers als resultaat.

Onlangs heb ik zelf Antwerpen verkend, maar in plaats van de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken, besloot ik Antwerpen vanuit een ander perspectief te bekijken, off the beaten track. Natuurlijk zijn bepaalde plekken een must-visit, maar een tip “ga winkelen op de Meir” zul je in deze blogpost niet vinden. Ik ben op zoek gegaan naar uniekere activiteiten in Antwerpen!

Zijn inwoners beschouwen hun stad als het centrum van het land. Waarom? Ontdek het zelf tijdens een weekendje Antwerpen! Niet als een toerist, maar als een local. Hieronder vind je alle activiteiten die je zeker niet mag missen tijdens een weekendje weg in ’t stad, inclusief lokale tips en verborgen pareltjes. Ontdek Antwerpen op een unieke manier en geniet van een onvergetelijke ervaring!

wat te doen in Antwerpen bezienswaardigheden

Wat te doen in Antwerpen

Telkens wanneer ik een nieuwe plek bezoek, begin ik altijd bij het toeristenkantoor. Waarom? Ze hebben simpelweg de meest complete en unieke informatie over hun stad. Én, het personeel weet alles. Op zoek naar een plek om te eten? Weet je niet waar te beginnen? Vraag het gewoon aan hun medewerkers. Zij kennen alle activiteiten in Antwerpen en hebben de beste tips over wat er te doen is in Antwerpen op een bepaald moment.

Het toeristenkantoor is te vinden bij Het Steen, een historisch kasteel aan de rivier de Schelde, midden in het stadscentrum. Dit maakt het ook een uitstekende plek om je bezoek te beginnen!

Verken Antwerpen ondergronds in De Ruien

Probeer eens iets anders dan zo’n saaie algemene rondleiding door de stad. Wat dan? De Ruien is een uniek ondergronds netwerk van grachten en tunnels dat onder het historische stadscentrum van Antwerpen loopt. Deze grachten werden oorspronkelijk in de 14e eeuw aangelegd om water te leveren aan de inwoners van de stad en om goederen te transporteren. In de loop der tijd werden ze uitgebreid en voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder als rioolsysteem.

Vandaag de dag kun je deze ondergrondse tunnels bezoeken met een rondleiding. Gehuld in vuilbestendige kleding, gewapend met laarzen en met een iPad in de aanslag, leer je meer over de geschiedenis van dit mysterieuze netwerk. Bewonder de kunstwerken van schimmel gevormd op de rondzwervende uitwerpselen van ratten. En ontdek de geheime uitgang van de priesters uit de Jezuïetenkerk. Maar wees gewaarschuwd, als je De Ruien wil bezoeken mag je vooral niet bang zijn voor nare geuren en vuiligheid.

Tip: neem niet te veel spullen mee, want je moet alles (inclusief je schoenen) de hele rondleiding meedragen.

Boek een interactieve wandeling voor €19 p.p. In 90 minuten ontdek je de belangrijkste plekken in Antwerpen ondergronds, beginnend en eindigend op een verschillende plek. Super interessant!

De Ruien Antwerpen

Struin door de Vlaeykensgang

Als de mooiste straat van Antwerpen, is de Vlaeykensgang een verborgen steegje in het hart van het historische stadscentrum. Het dateert uit de 16e eeuw en was ooit de thuisbasis van de schoenmakers van de stad, die in de kleine huizen langs de straat woonden en werkten. Het steegje is behoorlijk smal en is alleen toegankelijk via twee kleine ingangen, enerzijds vanaf de Oude Koornmarkt en anderzijds vanaf de Pelgrimstraat.

Deze verborgen parel biedt een glimp van het verleden van Antwerpen en neemt bezoekers mee op een reis terug in de tijd. Als je door de Vlaeykensgang loopt, bevind je je te midden van prachtige historische gebouwen met charmante gevels, waarvan sommige dateren uit de 16e en 17e eeuw.

Vandaag de dag is het een van de meest Instagrammable plekken in Antwerpen, een echte must-visit als je met prachtige foto’s naar huis wilt gaan!

Bewonder de zonsondergang vanaf het MAS

Museum aan de Stroom, het meest bekende museum van Antwerpen, is niet alleen een geweldige plek om te bezoeken als je meer wilt weten over de geschiedenis van de stad en de haven, maar ook als je van een prachtige zonsondergang wilt genieten. Het museum herbergt onder andere tentoonstellingen over de geschiedenis van Antwerpen, maritiem erfgoed en culturele diversiteit. Maar zelfs als je geen zin hebt om een museum te bezoeken, kan je toch helemaal naar hun dakterras gaan om te genieten van een panoramisch 360° uitzicht op de stad. Toegang tot het dakterras is helemaal gratis!

Tip: zorg ervoor dat je hier komt voor zonsondergang en reken wat extra tijd om naar de 10e verdieping te gaan, want je moet roltrappen en trappen beklimmen.

Vlaeykensgang Antwerpen
zonsondergang vanop het MAS in Antwerpen

Loop of fiets door de Sint-Annatunnel

Je hebt deze plek misschien voorbij zien komen op Pinterest. De Sint-Annatunnel is een populaire plek voor fotografen, maar ook een dagelijkse noodzaak voor de ontelbare pendelaars die elke dag de rivier de Schelde over (of eerder onder)steken, omdat het de linker- en rechteroever met elkaar verbindt. Waarom is dit zo bijzonder? De houten roltrappen en betegelde tunnelwanden maken het een retro droomplek. Je kunt duidelijk de prachtige architectuur uit de 20e eeuw zien, vrijwel onveranderd sinds de opening van de tunnel in 1933. Vandaag de dag is de tunnel beschermd als monument.

Maak een wandeling door de tunnel naar de andere kant, maar laat je niet overrijden door de fietsers! Ze gaan erg snel en zullen niet wachten totdat je je foto hebt genomen.

Doe alsof je in een Harry Potter film bent belandt in de Nottebohmzaal

Deze plek in Antwerpen verraste me het meest. De Nottebohmzaal is een prachtige en historisch belangrijke leeszaal in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De bibliotheek is vernoemd naar de gelijknamige beroemde Vlaamse schrijver en is een belangrijke bewaarplaats van erfgoed en culturele schatten. Het werd ontworpen door architect Henri Blomme en voltooid in 1936. Het interieur van de zaal is voorzien van prachtige houten lambrisering, decoratieve beeldhouwwerken en een gewelfd plafond, waardoor het groots aanvoelt. Je kunt je gemakkelijk voorstellen dat Harry Potter hier binnenloopt!

Omdat de collectie zo kostbaar is, wordt de zaal enkel nog gebruikt als leeszaal. Daarom is de ruimte meestal niet toegankelijk voor het publiek, behalve bij speciale gelegenheden. Af en toe vinden er tentoonstellingen plaats in de zaal en kan je er als individuele bezoeker toch een kijkje nemen. Up-to-date info over de bezoekmomenten kan je terugvinden op hun website.

Tip: als het niet mogelijk is om de bibliotheekzaal individueel te bezoeken, kun je deze altijd virtueel online bezoeken!

Sint-Anna tunnel in Antwerpen
Nottebohmzaal Antwerpen

Bewonder de Handelsbeurs

De Handelsbeurs, ook wel bekend als de Antwerpse Beurs, is een indrukwekkend historisch gebouw in het hart van de stad. Het werd gebouwd in 1872 als handelscentrum, maar doet tegenwoordig dienst als concertzaal en evenementenlocatie. Tijdens de openingstijden van het gebouw kun je vrij naar binnen gaan en een kijkje nemen. Dit geldt echter alleen als er geen evenement plaatsvindt. Kijk ook eens naar de (betalende) exposities op de eerste verdieping of drink iets binnen.

De ingang van de evenementenzaal is een beetje moeilijk te vinden. Je zult er ook Restaurant Fiera en Hotel Sapphire House tegenkomen, maar deze geven geen toegang tot de bezoekerszaal. Om binnen te komen, moet je in de Borzestraat zijn.

Tip: als je een van die tentoonstellingen bezoekt, kun je genieten van een prachtig uitzicht op het gebouw vanaf het balkon aan de binnenkant.

Bezoek de mooiste kerk in de stad

Mensen zijn het er unaniem over eens dat de mooiste kerk in Antwerpen de Sint-Carolus Borromeuskerk is. Deze barokke kerk werd gebouwd tussen 1615 en 1621 door de jezuïeten en is gewijd aan de heilige Karel Borromeüs. Het interieur is versierd met prachtige kunstwerken, beeldhouwwerken en decoratieve elementen, waaronder een kunstwerk van de beroemde Vlaamse schilder Pieter-Paul Rubens.

Je kan de kerk gratis betreden van maandag tot en met zaterdag of de mis bijwonen op zondag; om 11.30 uur is er zelfs een kunstenaarsmis met live optredens van lokale artiesten!

Handelsbeurs Antwerpen
Borromeus Kerk Antwerpen

Bewonder de stripkunst

Net als Brussel zit de stad Antwerpen vol met muurschilderingen van stripkunst die je kunt ontdekken achter elke onverwachte hoek. Deze kleurrijke en levensgrote muurschilderingen tonen scènes uit beroemde Belgische stripverhalen en zijn verspreid over de hele stad, wat heel wat grijze straten opfleurt. Het initiatief heet Muurvast en hun doel is om lelijke oude muren te transformeren in interessante muurschilderingen.

In totaal zijn er 14 van deze muurschilderingen in Antwerpen. Laat je verrassen terwijl je door de stad loopt of volg de hele stripmuren route!

Wandel rond in het begijnhof

Een beetje verscholen weg van de belangrijkste toeristische attracties van de stad ligt het begijnhof van Antwerpen. Ook wel bekend als het Antwerpse Begijnhof. Begijnhoven waren unieke gemeenschappen van religieuze vrouwen, bekend als begijnen, die samenleefden in een semi-monastieke omgeving zonder formele religieuze geloften af te leggen. De plek heeft een rijke en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw.

Hoewel de begijnen niet langer in het Begijnhof wonen, trekt de plek nog steeds bezoekers die de rustige tuinen en charmante architectuur willen verkennen en meer willen weten over de unieke religieuze en sociale geschiedenis van de begijnen in het verleden van Antwerpen. Ook de huidige bewoners van het begijnhof hebben echter nog steeds enkele strikte regels te volgen! Kijk maar eens goed op het plakaat bij binnenkomst van het begijnhof.

Tip: dit is een geweldige plek om te ontsnappen aan de drukke toeristische plekken van Antwerpen en prachtige foto’s te maken!

Stripmuur Antwerpen
wat te doen in Antwerpen bezienswaardigheden

Bezoek Den Botaniek

Den Botaniek, of de botanische tuin van Antwerpen, is zeker niet zo indrukwekkend als die van Leuven of Brussel, maar toch de moeite waard voor een korte stop! In de lente en zomer is deze plek een oase van rust binnen de bakstenen stad. Het is zelfs een van de oudste botanische tuinen in België, die teruggaat tot 1825. Het werd oorspronkelijk opgericht als een medicinale tuin door de Antwerpse Vereniging voor Natuurwetenschappen om verschillende plantensoorten te kweken en te bestuderen vanwege hun therapeutische eigenschappen.

Tegenwoordig heeft de tuin verschillende secties, waaronder een rotstuin, een rozentuin, een kruidentuin en een vijver met waterplanten. Het dient als een levend laboratorium voor het bestuderen en behouden van plantenbiodiversiteit. De toegang is gratis, dus voel je vrij om langs te komen wanneer je wilt!

Ga iets drinken in Het Elfde Gebod

Het Elfde Gebod is een van de meest eigenaardige bars van Antwerpen. Waarom? Dat zie je meteen bij binnenkomst, want je wordt er omringd door alle mogelijke afbeeldingen van heiligen. Ze noemen zichzelf ook het oudste restaurant van Antwerpen. Of dat waar is, valt te betwisten, maar ze zijn zeker een van de meest unieke restaurants!

Dus ga hierheen om iets te drinken in een unieke sfeer of maak een diner reservatie en proef wat lokale Belgische lekkernijen!

Den Botaniek Antwerpen
Het Elfde Gebod Antwerpen

Bezoek het Plantin-Moretus Museum

Als je wilt zien hoe een welvarende familie in de Renaissanceperiode in Antwerpen leefde, dan is dit de plek die je moet bezoeken! Het Plantin-Moretus Museum is UNESCO-werelderfgoed en een van de meest significante drukkerij musea ter wereld. Het is gewijd aan de geschiedenis van het drukken, uitgeven en boekbinden, met name tijdens de Renaissanceperiode. Het museum is gevestigd in de voormalige woning en drukkerij van de familie Plantin-Moretus, een invloedrijke drukkers- en uitgeversfamilie uit de 16e en 17e eeuw.

In het museum kan je een audiotoer volgen om meer te weten te komen over deze interessante familie en het indrukwekkende drukkershuis met zijn oude boekenplanken zelf te zien. Tickets zijn voor een kleine prijs ter plaatse te koop.

Plantin Moretus Museum Antwerpen

Overnachten in Antwerpen

Botanic Sanctuary

Als je zin hebt in een beetje luxe, dan is dit het perfecte verblijf voor jou. Het Botanic Sanctuary ligt naast de botanische tuinen van Antwerpen, dus een perfecte setting voor een romantisch verblijf. Mis ook de met Michelin-sterren bekroonde restaurants en de nieuw gebouwde holistische spa niet. Vooral de spa is alleen al een bezoek waard. Dus als je niet krap bij kas zit, overweeg dan dit prachtige hotel!

 

Hotel Flora

Dit boetiekhotel is zonder twijfel de meest romantische plek om een weekend in Antwerpen door te brengen. Elke kamer heeft zijn eigen unieke karakter en de eigenaren verwennen je met versgebakken ontbijt en lekkernijen. Mijn ouders verbleven een paar maanden geleden in dit hotel en waren dolgelukkig met hun verblijf! Het is de perfecte plek als je iets kleins en unieks zoekt terwijl je Antwerpen verkent.

 

NH Collection Antwerpen

Tijdens mijn weekend in Antwerpen sliep ik in het prachtige NH Collection Antwerpen. Gunstig gelegen nabij het treinstation, was het de perfecte uitvalsbasis voor mijn city trip. Ik was ook positief verrast door het ontbijtbuffet. Ik had eerlijk gezegd nog nooit zo’n uitgebreid ontbijtbuffet gezien! Mijn favoriete deel van het verblijf was dan ook het beginnen van mijn ochtend met versgebakken wafels. Maar ook de kamers waren absoluut geweldig! Kortom, een fantastische plek die gemakkelijk bereikbaar is.

Eten in Antwerpen

Bokki

Koreaanse streetfood, dat is wat je kunt verwachten van deze kleine maar interessante plek. Meer specifiek tteokbokki, een soort streetfood dat beroemd werd door de Netflix serie Squid Game. Het beweert de eerste plek te zijn die bokki verkoopt in Europa en is zeker uniek in België. 

Als je niet weet wat tteokbokki is, het zijn soort rijstcakes in een zeer pittige saus. Maak dus niet dezelfde fout als ik, neem alsjeblieft de minst pikkante optie! Bokki is een geweldige plek voor een snelle snack. Je kunt het meenemen of als je geluk hebt, binnen opeten.

 

Restaurant Fiera

Het is moeilijk om een uniekere locatie voor een restaurant te vinden dan Fiera. Gelegen in de indrukwekkende Handelsbeurs is dit restaurant op zichzelf al een monument. Met het eten dat ook nog eens heerlijk is, is dit de perfecte plek voor een avondje uit! Helaas betaal je hier ook de prijs om te dineren en naar mijn eerlijke mening denk ik dat er betere prijs-kwaliteit restaurants te vinden zijn. Maar als de prijs geen probleem is en je graag op een unieke plek wilt eten, dan moet je hier een tafel reserveren!

 

Restaurant Grandeux

Restaurant Grandeux bevindt zich naast het theater van Antwerpen, waardoor het een populaire plek is om te dineren voor mensen die een kaartje hebben geboekt voor een van de theatervoorstellingen. Maar zelfs als je niet van plan bent om daarna iets te zien, is dit een prachtige plek om te eten. Het eten was gewoonweg geweldig, een absolute verrukking! (Zelfs beter dan Fiera naar mijn mening.) In het begin kan de ingang je in de war brengen, want het lijkt alsof je een bloemenwinkel binnenkomt. Maar niets is minder waar!

 

Heb jij zelf nog tips om Antwerpen te bezoeken? Of ken je ook een aantal unieke activiteiten in Antwerpen? Laat het weten in de comments!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi! Ik ben Emma. In 2020 startte ik met het ontdekken van nieuwe plekjes in België en sindsdien ben ik niet meer gestopt. Op deze blog deel ik graag al deze unieke belevenissen met jou zodat ook jij waanzinnige avonturen kan gaan beleven dichtbij huis!

België Insider Tips

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief waarin ik al mijn reistips voor België en zijn buurlanden deel. Word als eerste op de hoogte gebracht van al mijn nieuwe ontdekkingen!

Belgium Hotspots Map

De Belgium Hotspots Map helpt je om al de verborgen schatten in België te vinden, zonder uren zoekwerk. In deze interactieve kaart toon ik je met veel plezier al mijn favoriete plekjes.

Zoek via de kaart

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
0
    Winkelwagen
    Je winkelwagen is leegGa terug naar de shop