Weekendje Freiburg Im Breisgau: de warmste stad van Duitsland

16/04/24 | Duitsland

Onlangs bracht ik een bezoekje aan Freiburg Im Breisgau. Zegt je niets? Deze studentenstad ligt aan de rand van het Zwarte Woud en is de ideale uitvalsbasis voor zowel culturele activiteiten als ontdekking van de omliggende natuur. Freiburg is een perfecte blend van traditionele Duitse architectuur en de prachtige vergezichten van het Zwarte Woud gedoopt in een zuiders laisser faire tintje.

Wist je trouwens dat Freiburg de warmste stad is van Duitsland? Zo dicht aan de grens met Frankrijk en Zwitserland wordt de stad verwend met heerlijke warme temperaturen, ook in de lente en de herfst. 20 graden in april en mei? Niet uitzonderlijk! Op een van deze warmere dagen zie je dan ook de bewoners naar buiten rennen om zich met een glas wijn in de hand te nestelen op de stoep en over de talrijke Bächle, oftewel kanaaltjes, die de stad doorkruisen.

In no time sta je trouwens midden in de natuur met een prachtig uitzicht, zelfs met het openbaar vervoer. Want ja hoor, Freiburg is ook nog eens een van de meest duurzame steden van Duitsland. Het telt er talrijke zero-waste en bio winkels, duurzame kledingwinkels en vegetarische en vegan restaurantjes. Op het Rathausplatz kom je er misschien wel de tenten tegen van een klimaatbeweging die actief protesteert voor meer politieke betrokkenheid in de stad. Je zou bijna kunnen zeggen dat het duurzame in de genen van de Freiburgers zit!

Heb ik je hiermee al nieuwsgierig gemaakt? Ontdek hieronder dan de leukste bezienswaardigheden die je absoluut gezien moet hebben tijdens een weekendje Freiburg!

Deze blog post werd gesponsord door Visit South West Germany. Alle bevindingen hieronder vertellen mijn eigen ervaring met de stad.

bezienswaardigheden Freiburg

De leukste bezienswaardigheden in Freiburg

Haal iets lekkers op de markt

Iedere ochtend tot 14u is er op de Münsterplatz een echte boerenmarkt. Boeren van over heel de regio komen er namelijk hun verse producten verkopen. Wat vind je hier dan zoal? Verse groenten, huisbereide kaas, de lekkerste kaastaart van de regio, champignons gekweekt in grotten en nog zoveel meer. Houd zeker een gaatje vrij in je maag om wat van dit lekkers te proeven of neem iets mee naar huis. Kijk zeker uit naar:

 

  • De kaastaart van Stephan’s Cheesecake. Deze zijn onwaarschijnlijk lekker! Wat uitgegroeid is tot een keten die je ondertussen op heel wat Duitse markten kan terugvinden begon ooit in Freiburg.

 

  • Heerlijke lente-asperges. Deze zijn een lokale specialiteit en kan je aan het begin van de lente gewoon op de markt kopen. Of je proeft ze natuurlijk in een van de vele restaurantjes.

 

  • Bio streekkaas. De boerderijen in de buurt maken met behulp van hun koeien verschillende overheerlijke kazen, helemaal local en bio! Vraag op de markt gerust of je eens mag proeven en neem uiteraard ook een stukje mee naar huis.

 

  • Lange Rote oftewel een lange rode Freiburgse worst. Dit is een specialiteit van de streek en menig Freiburger komt hier ’s middags wel eens een worst halen op de markt. Voor wat extra geld koop je ook “eine spendierte” en schenk je zo een worst aan iemand in nood.

 

  • Schwarzwalder Schinken. Deze ham is een specialiteit van de regio en vind je in overvloed bij een van de slagerij kraampjes op de markt. Neem zeker een pakje mee naar huis!

 

  • Deze paddenstoelen worden gekweekt in een grot in de buurt. Je vindt ze in alle soorten en formaten op de markt, van gigantische portobellos tot kleinere zwammen.
Sint-Romboutstoren Mechelen
bezienswaardigheden Freiburg

Konviktstrasse: het mooiste straatje van Freiburg

Dit kleine straatje in het stadscentrum werd vroeger gemeden als de pest omdat de galgmeester er woonde, maar nu is het een van de meest gewilde straatjes van de stad. En niet zonder reden, wanneer de blauweregen (ook wel wisteria genoemd) bloeit, kleurt het steegje helemaal paars en wandel je onder de geurende bloemen. Om die reden is het ook een van de beste foto spots in de stad!

bezienswaardigheden Freiburg
bezienswaardigheden Freiburg

Bewonder het uitzicht vanop de Schlossberg

Niets is zo adembenemend als een prachtig vergezicht over de stad. En dit vind je dan ook boven op de Schlossberg, de heuvel net naast het stadscentrum van Freiburg. Je wandelt er gemakkelijk enkele meters omhoog om het uitzicht te bewonderen. Of je neemt eenvoudigweg de kabelbaan die start in het stadspark. Voor slechts €3,5 ga je een enkele rit omhoog. Van hieruit wandel je 5 minuutjes tot je bij het uitzichtpunt Kanonenplatz komt. Dit balkon geeft je al een prachtig zicht op de regio. Zit hier eventjes op een bankje en geniet van het stadszicht.

Mijn favoriete uitzicht? Dat vind je net iets hoger. Klim vanop het Kanonenplatz iets verder de heuvel omhoog tot je een vlag ziet wapperen. Naast de vlaggenstok heb je een bijna 360 graden zicht op de stad en de heuvel. Geloof me als ik zeg dat dit zeker de moeite is! Wil je nog hoger? Wandel dan helemaal naar de Schlossbergturm. Hier sta je het hoogst op de Schlossberg!

Op de heuvel zijn ook een heel aantal wandelroutes te vinden. Je volgt er 4 verschillende routes van 1,4 tot 14,1 km lang. Een aanrader is de 4,4 km lange Festungstour. Deze neemt je mee tot aan de oude ruïne van het kasteel die ooit op de heuvel stond. Een wandeling die je zo ongeveer alle facetten van de Schlossberg laat zien.

Tip: ga achteraf iets eten of drinken in de Kastaniengarten. Hier geniet je van de sfeer in een authentieke Duitse biergarten én een fenomenaal zicht op de stad Freiburg.

bezienswaardigheden Freiburg

Daguitstap naar Schauinsland

In Freiburg is het Zwarte Woud nooit ver weg. De dichtstbijzijnde berg die je er kan bezoeken heet Schauinsland en is zo’n 1200 meter hoog. Vanuit Freiburg geraak je er bovendien gemakkelijk met het openbaar vervoer. In zo’n 25 minuten sta je aan de voet van de berg waar je er de oudste kabelbaan van Duitsland omhoog neemt. 

Hoe er te geraken? Neem tram 2 die start aan het station (of vertrek vanaf Bertoldsbrunnen) in de richting van Günterstal. Hier stap je af aan het eindstation, een klein dorpje buiten Freiburg. Aan de overkant van de tramhalte vertrekt 5 minuten later alweer bus 21 in de richting van Schauinsland. Dit is hier ook het eindstation dus gemakkelijk te vinden. Zo stap je uit recht aan de kabelbaan. Eens je aan de voet van Schauinsland staat neem je de oudste (en misschien ook wel de traagste) kabelbaan van Duitsland naar boven.

Tip: een ritje heen en terug op deze kabelbaan zit inbegrepen in de Freiburg Welcome Card. Deze kaart kan je verkrijgen bij de toeristische dienst en is 3 dagen geldig. Je reist er gratis mee op het openbaar vervoer en krijgt toegang tot heel wat verschillende musea in de stad. Een aanrader!

Ook op Schauinsland zijn er heel wat verschillende wandelroutes die je meenemen op de berg. Deze gaan van korte wandelingen die slechts enkele kilometers lang zijn tot ware dagtochten van meer dan 15 km. De letterlijke highlight is ook hier de Schauinslandturm. Met zijn 360 graden zicht is het zeker de beklimming waard. In de verte kun je hier zelfs de besneeuwde bergtoppen van de Zwitserse Alpen zien liggen!

Neem voor je de kabelbaan terug naar beneden gaat nog even de tijd om een drankje te drinken of hapje te eten in het restaurant van de kabelbaan. Hier heb je ook een prima uitzicht waar je Freiburg in de verte ziet liggen.

Belangrijk! Houd goed de openingstijden van de lift in de gaten. De laatste afdaling op de kabelbaan is meestal al om 17u of vroeger!

bezienswaardigheden Freiburg
bezienswaardigheden Freiburg Schauinsland

Slinger op de Dreisam schommel 

Een van de meest avontuurlijke activiteiten in Freiburg? Dat is waarschijnlijk toch het schommelen op de Dreisam schommel. Deze vind je terug onder een van de voetgangersbruggen die over de rivier de Dreisam lopen. Midden onder de brug hangt er een schommel aan twee touwen. Hoe je daar komt? Door simpelweg door de rivier te waden! Zorg dat je een korte broek of rok en bij voorkeur waterschoenen aan hebt om zo steen per steen door de stroming naar de schommel te waden.

Tip: de beste manier is om vanaf de kant recht naar de schommel te wandelen. Dit is de minst diepe route met de gemakkelijkste stenen. Een andere route in de hoop de stroming te vermijden zal ervoor zorgen dat je – net als ik – in het water belandt!

Vergeet hier zeker geen foto te maken, want ja hoor, wat is het instagrammable!

 

bezienswaardigheden Freiburg

Kuier door het Wiehre district

Als je de rivier de Dreisam oversteekt kom je in het Wiehre district. Hier vindt je lanen omzoomd door hoge bomen vol statige herenhuizen in Jugendstil stijl. Het is (of was) een van de rijkere buurten van Freiburg en dat zie je maar al te goed aan de architectuur en kleurige gebouwen. Tijdens je wandeling door deze buurt moet je zeker eens stoppen bij de volgende plekken:

Schwarzwald Couture: Kim Schimpfle heeft er haar levenswerk van gemaakt om de traditionele kledij uit het Zwarte Woud om te toveren tot moderne haute couture stukken. Elk stuk maakt ze met de hand in het atelier die verbonden is aan haar winkeltje. Je bewondert er traditionele dirndl kleren met moderne prints en andere stukken die je (zeker voor de streek) “gewaagd” kan noemen. Al zo’n 14 jaar verwerkt ze symbolen uit de regio als de koekoeksklok of lokale bloemen in haar designs. Wil je zelf ook wel zo’n jurk? Verwacht je dan aan een prijskaartje tussen de €1.200 en €1.400. Kom zeker eens binnen in het winkeltje en zie Kim aan het werk. Ze geeft je met plezier veel uitleg over haar manier van werken.

Förster Max: Deze patisserie en ijswinkel wordt gelauwerd als de beste van de regio. Je vindt er eigen creaties van prachtige taartjes, heerlijke pralines en ook gewoon traditionele Freiburgse specialiteiten. Ze staan voornamelijk bekend voor hun ijs dat opvallend is door een textuur die je nergens anders terugvindt. Het ijs wordt er dan ook op een speciale manier bereidt met vers fruit. Haal een taartje in de winkel of nestel je op hun terras en geniet er met een ijsje in de hand van het zonnetje!

bezienswaardigheden Freiburg
Schwarzwald Couture
Förster Max

Beklim de toren van de Münster

Het meest opvallende bouwwerk in Freiburg is toch wel de Münster. Deze bijna duizend jaar oude kerk is door de eeuwen heen een mix geworden van verschillende stijlen. Zo herken je een stuk van de romaanse, vroeg gotische, laatgotische en renaissance stijlen. Ook een reeks bijzondere waterspuwers sieren de buitenkant van het gebouw. Als je goed oplet zie je er zelfs eentje in een zeer bizarre houding, met zijn achterwerk naar achteren gericht. Deze wijst naar het vroegere huis van de Aartsbisschop die blijkbaar de metsers vergat te betalen. Een duidelijk signaal in zijn richting dus.

Let ook op de inkervingen aan de voorkant van de kerk, net naast de hoofdingang. Deze duidden de exacte maateenheden aan voor goederen die vroeger op de markt verkocht werden. Zo zie je er hoe groot een standaard brood minstens moest zijn en hoe lang een Freiburgse el was.

Iedere dag om 12u kan je je verwachten aan een heus klokkenspel. Dit wordt ook ook wel de “Spätzleklokke” genoemd, want dit was het signaal voor elke goede huisvrouw om zich naar huis te haasten en de Spätzle op het vuur te zetten.

Tip: rep je net voor 12u naar boven in de toren om de klokken te bezoeken en van het uitzicht te genieten. Op dat moment aanschouw je enkele minuten hoe de klokken spelen! De ingang naar de toren vind je aan de rechterkant van het gebouw en kost zo’n €5. Om op de top te komen klim je een hele smalle draaitrap naar boven.

bezienswaardigheden Freiburg
bezienswaardigheden Freiburg

Bezoek het Augustinermuseum

Als er één museum is die je absoluut gezien moet hebben in Freiburg, dan is het wel het Augustinermuseum. Zoals het gebouw vanaf de buitenkant verraadt vind je hier een heel deel religieuze voorwerpen die gered zijn uit kerken uit de omstreken. Van indrukwekkende levensgrote beelden tot eeuwenoude glasramen. Je treedt er als het ware binnen in een kerk en bewondert er de religieuze kunst van de afgelopen eeuwen.

Op de bovenste verdieping van het museum bewonder je een tentoonstelling van schilderijen met een en hetzelfde onderwerp: het idyllische dorpje Gütach. Dit gehucht midden in het Zwarte Woud trok aan het eind van de 19e eeuw een heleboel schilders aan die er het traditionele Duitse dorpsleven op hun doek vastlegden. Wat ook hielp was de bollentraditie van de inwoners waarbij ongehuwde vrouwen een hoed droegen met rode bollen op en gehuwde vrouwen een hoed met zwarte bollen. Deze bollen en verwijzingen ernaar zal je bovendien overal in Freiburg en de regio terugvinden.

Augustinermuseum Freiburg
Augustinermuseum Freiburg

Bewonder de universiteitsbibliotheek

Het is een gebouw apart, de universiteitsbibliotheek. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het helemaal uit de toon valt in Freiburg met zijn spiegelende oppervlak, hellende wanden en opvallend uiterlijk. Wat een staaltje prachtige architectuur moest worden om de meest belangrijke boeken van de derde oudste universiteit van Duitsland te bewaren, werd een architecturale ramp. De weerkaatsingen van het licht in de spiegelmuren verblinden de voorbijgangers, regen drupt binnen door het dak, glazen ramen vallen naar beneden… het zijn maar enkele van de problemen die het gebouw momenteel kent.

Dat maakt het gelukkig niet minder imposant om te zien. Het mooiste zicht heb je wellicht niet buiten, maar binnen. Want binnenin het gebouw kijk je door de gigantische ramen langs alle kanten uit over de omliggende straten en zelfs over de daken. De bibliotheek is vrij toegankelijk dus wandel zeker eens binnen en neem de trap tot aan het bovenste verdiep.

Freiburg university library
Freiburg university library

Check een festival

Freiburg heeft een levendige evenementenkalender, van muziek tot sport, er is voor iedereen wel een leuke activiteit te vinden. Tijdens mijn bezoek aan de stad bezocht ik een ginfestival en supporterde ik voor de lopers die deelnamen aan de marathon van Freiburg. Om te weten welk evenement er plaats vindt raadpleeg je best eens de website van Visit Freiburg.

Nestel je over een van de Bächle

Wanneer je Freiburg bezoekt zal een ding je onmiddellijk opvallen: door elke straat lopen er kleine kanaaltjes die de locals Bächle noemen. Vroeger voorzagen ze de stadsbewoners van water, vandaag zijn ze vooral een vorm van bijgeloof en brengen ze verkoeling in de warme zomermaanden. Welk bijgeloof? De legende gaat dat als je per ongeluk in een van de Bächle trapt, je gedoemd bent om met een Freiburger te trouwen.

Vanaf de eerste zonnestralen tevoorschijn komen en de temperaturen het toelaten zul je zien dat de bewoners van de stad zich haastig naar buiten reppen met een glas goede lokale wijn om zich naast of over een van de kanaaltjes te nestelen. Ook op de stoep en vensterbanken vind je de meest charmante geïmproviseerde terrasjes. Heb je wat tijd over? Zoek dan zelf ook een gezellig plekje uit!

bezienswaardigheden Freiburg

Ga duurzaam winkelen

Ik liet ondertussen al wel eens vallen dat Freiburg een van de duurzaamste steden van Duitsland is. Zo heb je er een hele jonge vooruitstrevende burgemeester die inzet op het groener maken van de stad, een actieve klimaatbeweging die regelmatig de aandacht vestigt op de klimaatnoden van Freiburg en natuurlijk heel wat duurzame winkeltjes.

Al deze duurzame winkels vind je terug rond het universiteitsgedeelte van de stad, meer bepaald in de straten tussen de nieuwe universiteitsbibliotheek en het station. Spring zeker eens binnen bij Zündstoff (waar ik zelf een paar kledingstukken kocht), Blickfang (deze kledingwinkel bevindt zich in een prachtig pand), zero-waste shop Glaskiste en vegan supermarkt Venoi.

Ga lekker dansen

Aangezien Freiburg een studentenstad is, vind je er ook een levendige uitgaansscene. In wat ook wel de bermuda driehoek genoemd wordt valt er tijdens het weekend heel wat te beleven. De kruising van de Niemensstrasse en Löwenstrasse was vroeger eerder berucht maar is dezer dagen gelukkig een veiligere hotspots om het nachtleven te verkennen.

Een echt authentieke ervaring? Die vind je in de ‘put’ op de universiteitscampus. Tijdens het weekend worden hier spontale salsadansavonden georganiseerd. Muziek speelt, iedereen neemt een drankje mee en er wordt volop gedanst. Een bijzondere ervaring!

bezienswaardigheden Freiburg
bezienswaardigheden Freiburg

Eten en drinken in Freiburg

Hausbrauerei Feierling 

Als je in Duitsland bent moet je gewoonweg eens in een brouwerij gaan eten. Hausbrauerei Feierling is een van de stadsbrouwers van Freiburg en brouwt sinds 1999 ook uitsluitend biologisch. Hun biologisch huisbier kan je trouwens enkel maar daar verkrijgen. Naast bier staan er op hun menukaart ook andere Duitse specialiteiten. Zo ook de Rahmschnitzel met Spätzle, een specialiteit en zeker de moeite om eens te proeven! Verwacht je vooral aan een hele berg eten en lekker bier.

Kartoffelhaus

Alles met aardappelen? Dat vind je bij het Kartoffelhaus. Dit restaurant biedt tal van vegetarische, vegan, glutenvrije en lactosevrije opties aan. Zo is er een ruime kaart met voor elk wat wils, vlees is hier uiteindelijk maar bijzaak. 

Adelhaus restaurant

In dit vegetarisch restaurant werken ze uitsluitend in buffetvorm. Je schept er je bord vol met heerlijke vegetarische gerechten en kiest er een bio-drankje uit. Aan de kassa wordt je bord gewogen om te bepalen hoeveel je betaalt. Zoek dan een plekje uit op het terras buiten of aan een van de tafels binnen.

Hausbrauerei Feierling

Markthalle

De grootste selectie aan internationaal eten vind je zeker en vast bij de Markthalle. De naam zegt het zelf, deze hallen herbergen tal van kraampjes vol lekkers, van Turks snoep tot Braziliaanse delicatessen en Indische curry’s. Aan keuze zeker geen gebrek. Kies er je favoriete keuken uit en nestel je in een van de hoekjes van de hal.

Skajo

Een prachtig uitzicht over de skyline van Freiburg met een cocktail in de hand, dat is zo ongeveer de beleving die je vindt bij Skajo. Als je vanaf de Münsterplatz omhoog kijkt zie je de rooftop zeker liggen. Je komt er door beneden het gebouw binnen te wandelen en dan de lift te nemen naar het hoogste verdiep. Alhoewel het zicht er prachtig is zeggen ze zelf dat dit geen plek is voor fotografen, maar wel om een gezellig een drankje te komen drinken.

Weinhaus Alte Wachte

Naast de Münster zal het gele gebouw van de Alte Wachte en zijn opvallende terras je zeker in het oog springen. Vroeger verbleven hier de wachters van de stad en tevens de bouwvakkers van de Münster, maar vandaag is dit een wijnhuis waar je de beste wijnen van de regio kan proeven. Op dit terras vind je dan ook niet zelden een lokale voetbalster of andere celebrity. Wanneer het warme weer tevoorschijn komt, proef je er ook een zelfverzonnen verkoelend drankje, wijn-slush, waarbij wijn door een slushmachine gehaald wordt.

Alte Wachte Freiburg
Markthalle Freiburg

Logeren in Freiburg

Tijdens mijn verblijf in Freiburg logeerde ik in Boutiquehotel – Hotel am Stadtgarten. Zoals de naam al doet vermoeden is dit hotel heel handig naast het stadspark gelegen vanwaar je gemakkelijk met de kabelbaan op de Schlossberg komt. In 5 minuutjes wandelen ben je bovendien in het historische centrum van de stad. En 20 minuutjes later sta je aan het station van Freiburg. De kamers zijn ruim en de inrichting simpel maar gezellig. Het ontbijtbuffet is bovendien ook lekker uitgebreid en bevat alles wat je nodig hebt om met een stevig gevulde maag aan de dag te beginnen.

Meer hotels in Freiburg kan je terugvinden via de kaart hieronder.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi! Ik ben Emma. In 2020 startte ik met het ontdekken van nieuwe plekjes in België en sindsdien ben ik niet meer gestopt. Op deze blog deel ik graag al deze unieke belevenissen met jou zodat ook jij waanzinnige avonturen kan gaan beleven dichtbij huis!

België Insider Tips

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief waarin ik al mijn reistips voor België en zijn buurlanden deel. Word als eerste op de hoogte gebracht van al mijn nieuwe ontdekkingen!

Belgium Hotspots Map

De Belgium Hotspots Map helpt je om al de verborgen schatten in België te vinden, zonder uren zoekwerk. In deze interactieve kaart toon ik je met veel plezier al mijn favoriete plekjes.

Zoek via de kaart

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
0
    Winkelwagen
    Je winkelwagen is leegGa terug naar de shop