Weekendje Mechelen: de leukste bezienswaardigheden in Mechelen

15/03/24 | Antwerpen

De stad Mechelen, gelegen tussen de twee grootste steden van België, Brussel en Antwerpen, kan echt worden beschouwd als een (nog steeds) verborgen pareltje in België. Terwijl de meeste toeristen zich haasten naar Brugge, Gent, Brussel of Antwerpen, lijkt iedereen het kleinere Mechelen over het hoofd te zien. Ik vraag me echter af waarom, want Mechelen heeft alles: de schattige geplaveide straatjes, middeleeuwse architectuur, romantische grachten die door de stad lopen… En alsof dat nog niet genoeg is, lokken ook charmante boetiekjes en trendy brunchbars je naar de binnenstad. Alle ingrediënten voor een heerlijke citytrip!

Benieuwd naar alles wat de stad te bieden heeft? Hieronder vertel ik je al mijn tips voor een supertof weekendje Mechelen, inclusief de leukste bezienswaardigheden in de stad.

wat te doen in Mechelen bezienswaardigheden

Wat te doen in Mechelen

 

Begin je bezoek bij het toeristenkantoor

En dit is geen grap. Na jaren van reizen ontdekte ik dat starten bij het toeristenkantoor de beste manier is om een nieuwe bestemming te verkennen. In Mechelen raad ik je aan om twee dingen bij het toeristenkantoor te gaan halen die je bezoek zoveel leuker zullen maken: de brochures ‘In de voetsporen van Margareta’ en ‘Prikkelpakket’.

‘In de voetsporen van Margareta’ is een brochure met 3 zelfgeleide wandelingen, zodat je alle historische hotspots van de stad kunt zien. Het is gebaseerd op de historische figuur Margareta van Oostenrijk, die over de regio regeerde en in de 15e eeuw in Mechelen verbleef. Je kunt de brochure gratis online downloaden of deze voor €3,5 kopen bij het toeristenkantoor.

‘Prikkelpakket’ is een brochure die je vouchers geeft voor proeverijen van lokale lekkernijen en kortingen op de beste bezienswaardigheden van Mechelen. Je kunt deze brochure voor €6 kopen bij het toeristenkantoor en in ruil daarvoor krijg je een aantal superleuke ervaringen cadeau! Op deze manier proefde ik appeltaart met Carolus-bier bij Sava, deed ik een kaasproeverij bij Schockaert, en nog veel meer. De perfecte kennismaking met Mechelen!

 

Beklim de Sint-Romboutstoren

In het hart van de stad, naast het toeristenkantoor, vind je de Sint-Romboutskathedraal met zijn majestueuze toren. Het bezoeken van de kathedraal (gratis trouwens) is best leuk, maar het echte hoogtepunt is de toren! Deze toren is een symbool van Mechelen en herbergt het grootste erfgoed van de stad: de beiaard. De beiaard van Mechelen is wereldwijd beroemd en door de toren te beklimmen kom je er alles over te weten. Je kunt er zelfs zien hoe het wordt bespeeld, een zeer interessante ervaring!

Is dit niet meteen je ding? Overweeg dan toch om de toren te beklimmen voor de skywalk erbovenop. Als je het geluk hebt getrakteerd te worden op blauwe lucht, kun je de steden Brussel en Antwerpen in de verte zien. Een prachtig uitzicht, toch? Een toegangskaartje om de Sint-Romboutstoren te beklimmen kost €8.

Sint-Romboutstoren Mechelen
bovenop de Sint-Romboutstoren in Mechelen

Wandel door het Groot & Klein Begijnhof

Net als veel andere historische steden in België heeft Mechelen een groot begijnhof waar honderden jaren geleden een bloeiende gemeenschap van begijnen leefde (om precies te zijn meer dan 1500)! De gemeenschap begon in de 13e eeuw en bereikte zijn hoogtepunt in de 15e eeuw.

Tegenwoordig is dit gewoon een ander deel van de stad, maar wel een heel schattig deel! De huizen van het begijnhof worden nu bewoond door mensen zoals jij en ik. Het lijkt mij een toplocatie om te wonen, want wandelen door deze straten is waanzinnig charmant.

Probeer het huis te vinden waar een van de voormalige Pausen naar het toilet ging tijdens een bezoek aan Mechelen. Sindsdien wordt het huis bezocht door pelgrims omdat ze denken dat het toiletwater genezende krachten heeft. Of dat ook effectief zo is? Dat laat ik in het midden.

Passer zeker ook langs de kerk van het begijnhof en enkele van de vele kleine steegjes zoals de Jezuspoort en de tuin van Oh!. Dit zijn de schattigste plekjes hier!

wat te doen in Mechelen bezienswaardigheden
wat te doen in Mechelen bezienswaardigheden

Bezoek een museum

Mechelen heeft een paar heel interessante musea die je niet mag missen. Ook de perfecte uitvlucht als het Belgische weer eens tegenzit. En laten we eerlijk zijn, die kans is groot!

Hof van Busleyden: dit museum geeft je meer informatie over de geschiedenis van Mechelen. De huidige tentoonstelling gaat over alle historische verborgen schatten van Mechelen. Je leert schilders, kunstenaars en eeuwenoude tradities kennen! De hoofdtentoonstelling is echter momenteel gesloten vanwege renovaties, maar je kunt nog steeds de tijdelijke tentoonstelling bezoeken!

Kazerne Dossin: als je geïnteresseerd bent om meer te weten te komen over de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog, dan is dit het museum in België dat je moet bezoeken. Waarschuwing: dit is absoluut geen vrolijk onderwerp.

Kunstuur Mechelen: dit museum toont 29 topkunstwerken uit België van 1850 tot 1950. Verschillende bekende Belgen praten over hun band met het kunstwerk en wat het voor hen betekent.

Museum Mechelen

Boek een boottochtje

Tijdens de warmere maanden van het jaar is het mogelijk om een boottocht te maken op de Dijle, de rivier die door de stad Mechelen loopt. Ik vind persoonlijk dat je vanop het water steeds een nieuw perspectief krijgt op een stad en zou het iedereen aanraden! De boten varen van maart tot oktober en kosten €9.

Insider tip: Als je een beperkt budget hebt of de stad buiten het zomerseizoen bezoekt, dan heb ik een truc voor je. Elke zaterdag vaart er een boot vanaf de buitenwijken naar het stadscentrum, de zogenaamde ‘Shopping Shuttle’. Mensen kunnen hun auto aan de rand van de stad parkeren en vervolgens de pendelboot nemen naar het centrum. Geniaal, toch?! Het beste is dat het helemaal gratis is.

Bezoek Brouwerij Het Anker

De laatste brouwerij in de stad heet Het Anker. Deze familiebrouwerij brouwt het lokale bier Gouden Carolus al 5 generaties lang naast het Groot Begijnhof. De erfenis van de brouwerij gaat terug tot de 15e eeuw, toen hier bier werd gebrouwen voor de begijnen en de mensen voor wie ze zorgden.

Vandaag de dag is deze plek meer dan een brouwerij. In het 3 sterrenhotel van de brouwerij kun je overnachten op een unieke locatie. Overdag reserveer je een plek voor een van de rondleidingen met, natuurlijk, een bierproeverij achteraf. Geen behoefte aan al die extra informatie? Geniet dan van een biertje en lunch in de brasserie van de brouwerij!

Tip: mijn favoriete Gouden Carolus? De whiskey-inflused!

wat te doen in Mechelen bezienswaardigheden
wat te doen in Mechelen bezienswaardigheden

Wandel over het water

Letterlijk! De stad Mechelen heeft een houten pad gebouwd dat drijft op de rivier de Dijle, het Dijlepad genaamd. Tussen Haverwerf en de botanische tuin kun je letterlijk over het water wandelen. Leuk toch? Onderweg bewonder je de prachtige historische gebouwen en bruggen van de stad.

Let op: bij glad weer is het Dijlepad mogelijk gesloten voor voetgangers.

Neem de perfecte foto aan Haverwerf

Deze picture-perfect locatie in Mechelen staat bekend om zijn drie kleurrijke huizen langs de rivier de Dijle. Als je naar de foto kijkt, begrijp je meteen waarom het zo’n prachtige plek is. De drie huizen dateren uit de 16e en 17e eeuw en worden Het Paradijske, De Duiveltjes en Sint-Jozef genoemd, naar de reliëfs op de gevels.

Eeuwen geleden was Haverwerf de plaats waar ‘haver’ werd geïmporteerd en verhandeld. Alle schepen die haver vervoerden, moesten hun lading gedurende 3 dagen te koop aanbieden in Mechelen. Alleen wat overbleef, mocht elders worden vervoerd.

Het Dijlepad Mechelen
Haverwerf Mechelen

Bewonder originele Rubens-schilderijen

Mechelen telt veel prachtig gerenoveerde kerken, maar drie ervan zijn extra bijzonder. De Sint-Janskerk, de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en de Sint-Romboutskathedraal. Hier kun je originele schilderijen van Rubens bewonderen. Pieter Paul Rubens is een Vlaamse barokschilder die in de 17e eeuw leefde. De schilderijen die in deze kerken hangen, zijn speciaal voor hen gemaakt, en bovendien zijn de kerken (en schilderijen) gratis te bezoeken!

Praktisch: de meeste kerken zijn geopend van 13.00 tot 16.00 uur (winter) of 17.00 uur (zomer).

Ga winkelen in de vele boetiekjes

Een van de dingen die ik het leukst vond aan Mechelen is dat het veel kleine, charmante winkeltjes heeft waar je kunt rondsnuffelen. De meeste van deze winkels bevinden zich in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Neem zeker eens een kijkje in de vintage winkel ‘My Ex Boyfriend’ of de duurzame winkel ‘Supergoods’. Aan het einde van de straat kun je genieten van een heerlijke taart bij Kato Gateaux!

wat te doen in Mechelen bezienswaardigheden
wat te doen in Mechelen bezienswaardigheden

Proef Mechelen

Zoals ik eerder al vermeldde, is Mechelen een plek voor fijnproevers. De stad telt heel wat verschillende lokale lekkernijen die je absoluut moet proberen. De beste manier om alles te proeven is met de eerder genoemde ‘Prikkelpakket’ brochure. Hier zijn enkele lekkernijen die je moet proberen:

 

 • Appeltaart met Carolus-bier – je kunt deze taart proeven bij SAVA, maar pas op, er wordt letterlijk bier over de taart gegoten!

 

 • Maneblussers chocolade – deze chocolade in de vorm van een maan verwijst naar een stadslegende van Mechelen. Op een mistige nacht dachten de bewoners dat de toren van de Sint-Romboutskathedraal in brand stond. Heel de stad stond in rep en roer en iedereen werd opgetrommeld om het vuur te blussen. Toen ze echter boven kwamen, realiseerden ze zich dat het de gloed van de maan was die leek op vuur. Dus hadden ze eigenlijk de maan geblust, en daar komt de naam Maneblussers vandaan. Destijds werd ermee gelachen, maar nu dragen de Mechelaars de naam met trots.

 

 • Sint-Rombout’s koekjes – deze koekjes in de vorm van de Sint-Romboutstoren, een van de belangrijkste monumenten in Mechelen, zijn verkrijgbaar bij bakkerij Broodbroeders. Ze zijn overheerlijk!

 

 • Carolus-bier – dit bier wordt gebrouwen in de lokale brouwerij Het Anker aan de rand van het stadscentrum, maar je kunt het bier bijna overal in de stad proeven! Zoals eerder vermeld, is de whiskey-infused mijn favoriet.

 

 • Schokaerts kaas – aan deze familiekaaswinkel op de Ijzerenleen staat er altijd een rij klanten aan te schuiven. En om een goede reden, hun kaas is top! Neem er zelf een kijkje en vraag naar de lokale kaas met Carolus-bier.
wat te doen in Mechelen bezienswaardigheden
wat te doen in Mechelen bezienswaardigheden

Eten in Mechelen

Ik beschouw eten als een zeer belangrijk onderdeel van mijn reizen, en ik zou erop durven wedden dat jij dat ook doet! Gelukkig is Mechelen echt een stad voor food-lovers. Hieronder vind je enkele geteste en goedgekeurde plekjes!

 

De Vleeshalle

Dit is DE plek als je op zoek bent naar een heerlijke en gevarieerde lunch of diner. De Vleeshalle is een voormalige markthal gebouwd in 1881 en functioneert nu als een hal waar je kunt winkelen, proeven en ontmoeten, met eetkraampjes vol internationale lekkernijen en kleine winkeltjes. Het eten varieert van Vietnamees tot aardappelen en kroketten. Alles is ook online terug te vinden.

Ik proefde zelf wat Mexicaans (echt lekker), Vietnamese loempia’s (niet super geweldig, maar oke), kroketten (bestel de speciale), en zoete aardappel frietjes (heerlijk!).

 

SAVA

Dit restaurant bevindt zich op de markt van Mechelen. In tegenstelling tot andere centraal gelegen restaurants die vaak een beetje toeristisch zijn, serveert deze mooie plek heerlijke tapas. En met heerlijk bedoel ik echt top-eten!

SAVA is ook de plek waar ik de appeltaart met Carolus-bier heb gegeten, dus ga er op z’n minst heen voor een dessertje of vieruurtje! De specialiteit van het huis is de brede selectie van cava, perfect te combineren met alle heerlijke gerechten.

 

Foom

Deze schattige lunchplek ligt heel centraal (dicht bij de Sint-Romboutskathedraal) en serveert super lekkere en gezonde maaltijden. Hoewel je beter niet bij de deur kunt zitten (beetje koud), moet je er zeker langs om hun gerechtjes te proeven!

Ik bestelde de spinazie & geitenkaas pannenkoeken en de toast met pompoenspread. Beide waren echt top!

Op Instagram kreeg ik nog een heel aantal aanbevelingen die ik zelf helaas niet allemaal kon testen. Maar ik deel ze natuurlijk wel graag hieronder met jou:

 

 • Brasserie of brouwerij Het Anker – alleen lunch
 • Borrel Babbel – het kleinste café van Mechelen
 • Baramoundo – cocktailbar
 • Zorba – Grieks restaurant
 • De Fortuyne – restaurant
 • The Neck – wijnbar
 • Kaffee Ine – koffie & taart
 • Gouden Vis – populaire bar, alleen drankjes
 • De Kuub – trendy bar
wat te doen in Mechelen bezienswaardigheden
wat te doen in Mechelen bezienswaardigheden

Logeren in Mechelen

Tijdens mijn weekend in Mechelen verbleef ik in het fantastische Martin’s Patershof. Dit hotel is waarschijnlijk de meest unieke plek om te verblijven in de hele stad. Waarom? Omdat het zich bevindt in een voormalige kerk! In het authentieke gedeelte van het hotel kun je logeren in een kamer met een orgineel glas-in-loodraam en verschillende andere authentieke kerk-elementen. Het voelt ook echt nog alsof je in een kerk slaapt, wat een super speciale ervaring is!

Martin's Patershof Mechelen

Nog een aantal dingen die ik top vond aan Martin’s Patershof:

 

 • De bar heeft een mooie selectie lokale bieren en kazen
 • Zeer uitgebreid ontbijtbuffet inclusief bubbels
 • Vriendelijk personeel
 • Een bubbelbad in mijn kamer! (ter info: ik logeerde in een “Great Plus” kamer)

 

Een andere bijzondere optie is om te verblijven in het hotel van de brouwerij Het Anker. Hoewel ik er zelf niet persoonlijk verbleven heb, lijkt het de moeite waard om eens te testen?

Ik ben ervan overtuigd dat al deze tips ervoor zullen zorgen dat ook jij een geweldige tijd hebt in Mechelen! Vergeet zeker niet langs het toeristenkantoor te gaan om alle extra informatie te krijgen die je wilt of baseer je natuurlijk gewoon op mijn uitleg. Veel plezier!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi! Ik ben Emma. In 2020 startte ik met het ontdekken van nieuwe plekjes in België en sindsdien ben ik niet meer gestopt. Op deze blog deel ik graag al deze unieke belevenissen met jou zodat ook jij waanzinnige avonturen kan gaan beleven dichtbij huis!

België Insider Tips

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief waarin ik al mijn reistips voor België en zijn buurlanden deel. Word als eerste op de hoogte gebracht van al mijn nieuwe ontdekkingen!

Belgium Hotspots Map

De Belgium Hotspots Map helpt je om al de verborgen schatten in België te vinden, zonder uren zoekwerk. In deze interactieve kaart toon ik je met veel plezier al mijn favoriete plekjes.

Zoek via de kaart

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
0
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leegGa terug naar de shop