De tofste bezienswaardigheden in Damme: daguitstap dichtbij Brugge

21/03/24 | West-Vlaanderen

Damme is toch echt wel een van de meest pittoreske steden in Vlaanderen. Dicht bij Brugge en de kust is het bovendien een top bestemming voor een dagje weg als je in de buurt bent. Ikzelf groeide op niet ver van Damme en bracht er ook al vaak een bezoekje aan. Voor zijn geplaveide straten, iconische kerktoren en rijke geschiedenis MOET je gewoon eens een bezoekje brengen.

In Damme verken je zowel het culturele erfgoed van de stad, die slechts enkele straten groot is, of volg je een van de vele wandelroutes die beginnen in en rond de stad. Je hebt misschien al opgemerkt dat ik Damme een stad noem, ook al is het behoorlijk klein (vergelijk het met Durbuy). De reden hiervoor is omdat Damme in het verleden een bloeiende havenstad was en ze toen ook de titel van ‘stad’ kregen, die ze nog steeds dragen.

Tegenwoordig kan je Damme nauwelijks een dorp noemen, maar zijn geschiedenis is overal zichtbaar! Wil je zelf ook eens bezoekje brengen? Mis dan zeker deze toffe bezienswaardigheden in Damme niet!

Uitzicht over Damme

De leukste bezienswaardigheden in Damme

Damme is slechts enkele straten groot, maar je kan hier gemakkelijk een middag doorbrengen, vooral als je ook besluit om de omgeving rond Damme per fiets of te voet te ontdekken. Neem dus je tijd, wees niet gehaast en maak er een leuke daguitstap van.

Beklim de kerktoren

Voor mij was de kerktoren het absolute hoogtepunt van Damme, letterlijk en figuurlijk. Een deel van de kerk is nu een ruïne, maar een ander deel wordt nog steeds als kerk gebruikt en de toren is nog steeds toegankelijk voor bezoekers. Neem zeker eens een kijkje in de kerk, want het is een klein museum met uitleg over verschillende religieuze objecten. Beklim daarna ook de toren.

Ik raad echter niet aan om naar boven te gaan als je hoogtevrees hebt. Ik vond het namelijk al behoorlijk avontuurlijk om naar de top van de toren te gaan, en ik heb geen hoogtevrees. Eerst moet je een stenen wenteltrap op die halverwege verandert in houten trap met een eenvoudig touw, daarna klim je een houten ladder op, open je een zwaar luik, en dan pas kom je boven op de platte toren.

Als dat je niet afschrikt, word je beloond met een geweldig uitzicht over de stad, niet te vergelijken met enig ander stadsgezicht! De oude man beneden zal je een verrekijker en een kaart geven zodat je weet wat je ziet in het landschap om je heen. De toegang tot de toren kost €2,5 en is dat zeker waard!

Kerktoren Damme

Bewonder het Stadhuis

Het stadhuis van Damme is waarschijnlijk het mooiste gebouw dat je tegenkomt. Hoewel je alleen naar binnen kan als er een evenement of tentoonstelling is, kan je altijd wel de versieringen aan de buitenkant en het standbeeld van Jacob van Maerlant, een Vlaamse dichter die in Damme is geboren, bewonderen.

Bovendien kan je als je wat cash nodig hebt om eventuele boeken te betalen die je vindt in een van de mooie boekwinkels, een geldautomaat vinden in de meest rechtse deur van het stadhuis. Als je een tijdje hebt rondgewandeld, is dit ook de perfecte plek om te stoppen en iets te drinken op het plein voor het stadhuis.

Stadhuis Damme

Bezoek het Tijl Uilenspiegel Museum

Tijl Uilenspiegel is een folklorefiguur die iedereen voor de gek hield die hij ontmoette. Verhalen over hem worden verteld sinds de jaren 1500 en zijn opgeschreven door Charles De Coster in 1867. Tijl Uilenspiegel was vooral populair in Damme, en nu is er zelfs een heel museum gewijd aan zijn personage. Als je Damme bezoekt met kinderen, is dit de perfecte activiteit, maar wees je ervan bewust dat het verplicht is om je bezoek te reserveren!

Koop iets bij het snoephuisje

Langs het kanaal staat er een klein huisje dat je herkent aan een bordje met de tekst ‘snoep’ erop. Als je aankomt met de Lamme Goedzak zal je dit onmiddellijk zien staan. Normaal gezien kan je hier lekkernijen kopen onderweg. Helaas was het tijdens mijn bezoek gesloten, maar ik hoop dat jij straks meer geluk hebt!

Snoephuisje Damme

Slenter rond in boekwinkels en op de boekenmarkt

In Damme vind je veel kleine en pittoreske boekwinkels, bovendien staat het dorp bekend om zijn boekenmarkt elke tweede zondag van de maand van 10u tot 17u. Een geweldige activiteit is dus om rond te slenteren in de verschillende boekwinkels, waar je veel tweedehands boeken vindt voor een kleine prijs. Als je geluk hebt om op de juiste dag te bezoeken, kan je ook de boekenmarkt bezoeken.

Wandel rond de oude stadsmuren

Als je vanuit Parking Damme Oost Damme binnenwandelt, zie je verschillende wandelingen links en rechts aangegeven die je rond de stad brengen waar vroeger de oude stadsmuren stonden. Op die plekken kan je genieten van een uitzicht over de stad en kom je misschien wel verschillende soorten dieren tegen. Het dorp wordt namelijk omgeven door niets dan velden en natuur.

De wandelroute duurt niet al te lang, en het is leuk om even weg te zijn van de drukte, aangezien Damme tijdens weekends en schoolvakanties best wel druk kan zijn. Alle wandelroutes vind je terug op de website van Visit Damme.

Wandelen rond Damme

Bezoek Tijl Uilenspiegel

Eerder in dit artikel introduceerde ik al het folkloristische figuur Tijl Uilenspiegel. Omdat hij zo belangrijk is voor Damme en zijn geschiedenis, zijn er kleine bronzen beelden langs het kanaal geplaatst die een scène uitbeelden van Tijl Uilenspiegel die dieren voor de gek houdt. De beelden zijn een kunstwerk van Jef Claerhout en zijn zeker de moeite waard om even te gaan bezichtigen! 

Tijl Uilenspiegel

Bewonder de oude windmolen ‘Schellemolen’

Als je het kanaal oversteekt en enkele meters naar links loopt, kom je een oude windmolen tegen die nog even stevig op zijn grondvesten staat als honderden jaren geleden. Zijn pittoreske uiterlijk maakt het een van de meest gefotografeerde molens ter wereld. Zot toch?

Helaas is het in 2024 niet mogelijk om de molen vanbinnen te bezoeken door restoratiewerken, maar hopelijk opent de molen daarna opnieuw zijn deuren voor bezoekers. Dit gebeurt doorgaans in het weekend. Check de laatste updates op de website van Visit Damme.

Windmolen Damme

Geniet van een boottocht Damme-Brugge

Een van de leukste manieren om van Brugge naar Damme te gaan met de boot. De ‘Lamme Goedzak‘, genoemd naar een figuur uit de Tijl Uilenspiegel folklore, brengt je vier keer per dag van Brugge naar Damme en terug.

Aan boord kan je genieten van een drankje en uitkijken over de Damse Vaart omzoomd met torenhoge berken en omringd door het typische West-Vlaamse polderlandschap. In een groot halfuur sta je zo vanuit Brugge in Damme. Zeker de moeite waard!

Lamme Goedzak Damme

Spot de ooievaars in hun nesten

Je zal ze overal in de stad zien, nesten geplaatst op enorme palen die dienen als broedplaatsen voor de ooievaars die zo typerend zijn voor Damme.

Waar je ook loopt in Damme, kijk goed rond en wie weet spot je wel een ooievaar. Als je in het voorjaar of de zomer komt, heb je de grootste kans om de ooievaars en hun jongen zien. De beste manier om alle nesten te lokaliseren en ze te zien, is door de kerktoren te beklimmen.

Je kan ook behoorlijk dicht bij sommige van deze nesten komen. Een ervan bevindt zich zelfs achter de kerk, maar wees voorzichtig dat je de ooievaars niet te veel stoort zodat ze volgend jaar ook willen terugkomen om te broeden!

Ooievaar op zijn nest in Damme

Laat je inspireren door Natuurpunt Damme

Damme ligt tussen natuurgebieden die worden onderhouden als broedplaatsen voor vogels. Verantwoordelijk voor het behoud in Vlaanderen is Natuurpunt, dat ook verschillende activiteiten organiseert in en rond Damme!

Sommige activiteiten omvatten zomerwandelingen, fietsexcursies, het spotten van vleermuizen, en nog veel meer. Deze activiteiten worden volledig gerund door vrijwilligers. Neem dus zeker eens een kijkje op de website van Natuurpunt voor extra wandelroutes en leuke activiteiten!

Veld rond Damme

Hoe bereik je Damme

De gemakkelijkste en snelste manier om Damme te bereiken is met de auto, want laten we eerlijk zijn, Damme is redelijk afgelegen, althans voor Belgische normen. Er zijn twee gratis parkeerplaatsen net buiten de ‘stad’ waar je je wagen kan parkeren, Parking Damme Oost en Parking Damme Zuid.

Tijdens het toeristische seizoen raken deze parkeerplaatsen echter snel vol. Daarom reis je eigenlijk best naar Damme met de fiets. Langs de ‘Damse Vaart’ fiets je snel en gemakkelijk van Brugge naar Damme en kan je optimaal genieten van de schoonheid van de natuur. Het gebied rond Damme is namelijk een beschermd broedgebied voor allerlei soorten vogels.

Een andere leuke manier om de stad te bereiken is met de boot, genaamd de ‘Lamme Goedzak’, van Brugge naar Damme. Deze boot vertrekt 4 keer per dag van Brugge naar Damme (en ook weer terug) van 3 april tot 15 november en duurt ongeveer 35 minuten. Bovendien is er een bar aan boord, zodat je onderweg van een drankje kan genieten met een prachtig uitzicht!

Als je liever het openbaar vervoer gebruikt, kan je ook een bus nemen van het treinstation van Brugge naar Damme, wat ongeveer 20 minuten duurt.

Logeren in Damme

Blijf je ook liever een nachtje slapen in Damme? Groot gelijk! Want wat is er nu charmanter dan een nachtje logeren in zo’n historische setting? Hieronder vind je de beste opties om te overnachten in de regio. 

Klaar voor een leuke daguitstap naar Damme?

Of je nu Damme verkent per fiets, per auto, of een daguitstap maakt van Brugge naar Damme, er is genoeg te zien en te doen in Damme en de regio om je een hele dag te vermaken, ook met kinderen! Deze bezienswaardigheden hierboven helpen je hopelijk al een heel eind op weg.

Als je meer van de regio wilt verkennen, neem dan een kijkje in naburige dorpen zoals Oostkerke en Moerkerke. Daar is ook genoeg te zien. En vergeet natuurlijk niet om in de tussentijd Brugge te bezoeken!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi! Ik ben Emma. In 2020 startte ik met het ontdekken van nieuwe plekjes in België en sindsdien ben ik niet meer gestopt. Op deze blog deel ik graag al deze unieke belevenissen met jou zodat ook jij waanzinnige avonturen kan gaan beleven dichtbij huis!

België Insider Tips

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief waarin ik al mijn reistips voor België en zijn buurlanden deel. Word als eerste op de hoogte gebracht van al mijn nieuwe ontdekkingen!

Belgium Hotspots Map

De Belgium Hotspots Map helpt je om al de verborgen schatten in België te vinden, zonder uren zoekwerk. In deze interactieve kaart toon ik je met veel plezier al mijn favoriete plekjes.

Zoek via de kaart

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
0
    Winkelwagen
    Je winkelwagen is leegGa terug naar de shop